Các dòng gà chọi Bình Định – Vùng đất của những chiến kê

Gà chọi Bình Định thuộc dòng gà đòn nổi tiếng từ xa xưa cho tới nay. Thậm chí chúng có nguồn gốc lâu đời và đã được nhắc tới trong sử sách gắn liền với Tây Sơn – Nguyễn Nhạc, Nguyễn Lữ. Với hơn 400 năm tuổi đời đã khẳng định qua nhiều giai đoạn lịch sử cho tới tận ngày nay. Nổi tiếng nhất là các dòng gà Ngân Hàng, dòng gà Bảy Quéo, Bắc Sông Kon… với hơn 1000 cá thể được nuôi dưỡng chọn lọc. Hôm nay Đá gà SV388 sẽ tìm hiểu lại tiểu sử củ dòng gà này nhé.

Lịch sử gà chọi Bình Định

Trong lịch sử Việt Nam thì hầu như chưa nhắc tới một dòng gà chọi, gà nòi nào cụ thể. Chỉ duy có dòng gà nòi Bình Định là được nhắc tới nhiều và rõ hơn cả. Chúng được phát hiện từ thời nhà Tây Sơn khi khởi nghĩa tại vùng đất này. Như vậy cho thấy có thể dòng gà này đã từng có trước đó nhiều năm trước.

Gà chọi Bình Đình với vóc dáng to lớn đặc trưng

Tương truyền 3 anh em Nguyễn Nhạc – Nguyễn Lữ – Nguyễn Huệ khởi binh tại Tây Sơn Bình Định vào những năm 16xx – 17xx. Khi đó Nguyễn Lữ đã quan sát lối đánh của gà chọi tại đây mà cho ra đời bài Hùng Kê quyền vẫn còn lưu lại cho tới ngày nay. Và chúng đã tiếp tục phát triển cho tới bây giờ sau khoảng 3-400 năm.

Có nhiều thông tin cho rằng gà nòi Bình Đình có nguồn gốc từ gà chọi Trung Quốc do có nhiều đặc điểm về ngoại hình. Điều này cũng có thể đúng khi loạn lạc có thể người dân đem theo vài cá thể gà và phát triển số lượng lên. Tuy nhiên điều này rất khó có thể chứng minh nếu không được nghiên cứu kỹ về kiểu gen của 2 dòng gà này.

Gà nòi Bình Định chiến

Nếu xét theo vị trí địa lý thì cũng thì cũng khá lạ khi miền Trung lại chơi gà đòn thay vì gà cựa. Bởi trong miền trong thì gà cựa phổ biến hơn do phát triển từ Campuchia, Lào, Thái Lan. Tuy nhiên vẫn xuất hiện các dòng gà chọi đòn thuần như gà Bình Định, gà bà Điểm Hóc Môn TP HCM. Còn lại đa phần đều là gà đá cựa, cựa sắt được lắp thêm.

Đặc điểm gà đòn Bình Định

Bao gồm các đặc điểm về ngoại hình cũng như về phong cách chiến đấu. Không phải ngẫu nhiên mà gà đòn Bình Định nổi danh khắp cả nước. Nói không ngoa chứ dòng gà đòn này được cho là gà tốt nhất tại nước ta. Xét cả về tiêu chí lịch sử, chọn lọc, nguồn gốc kỹ càng. Nhược điểm duy nhất của chúng là về trọng lượng khi trọng lượng cao hơn dòng gà chọi phổ thông. Dẫn tới việc khó có thể chọn được đối thủ đồng cân đồng lạng hoặc phải chấp sâu khi chiến đấu với đối thủ nhỏ hơn.

Đặc điểm chiến đấu

Gà chọi Bình Định vốn từ lâu được biết tới với dòng gà chiến đấu cực kỳ ngoan cường. Sức chịu đòn tốt của chúng đã được nghiên cứu và nhân giống, lai tạo với nhiều dòng gà nhằm có thể đạt được đặc tính tốt này. Chỉ tiếc là việc lai tạo tại Việt Nam không được bài bản hoặc chuyên môn tốt như các nhà lai tạo tại Mỹ. Từ những năm 193x-196x người ta đã có thể lai tạo ra nhiều dòng gà với nhiều đặc tính tốt. Ví dụ như các dòng gà McLearn hoặc Kelso.

Gà chọi Bình Định có nhiều phẩm chất chiến đấu tốt. Chịu đòn cực căng và có những cú đá cực có lực

Sức bền chịu đòn của chúng hiếm có dòng gà chọi nào sánh bằng. Thử hỏi có dòng gà chọi nào có thể chịu được 40 hồ đòn hay không? Căng nhất khoảng 12-15 hồ đòn đã cảm thấy khá khủng khiếp rồi. 40 hồ mỗi hồ là 12-15 phút thì chúng phải thi đấu khoảng 600 phút tương ứng với 10 tiếng. Chưa kể nghỉ ngơi giữa các hồ thì các trận đấu này kéo dài từ sáng tới tối và phải thắp điện.

Ngoài khả năng chiến đấu dũng mảnh thì chúng còn biết tới là dòng gà đòn chuyên hạ gục đối thủ bằng đòn thế. Do phần cựa không quá phát triển nên hầu như không có đá cựa. Các hệ thống vảy gà cứng phát triển thành gà chân vảy vuông tăng thêm độ nặng cho các cú đá của chúng. Khác biệt so với các dòng gà cựa với sức sát thương lớn.

Đặc điểm về ngoại hình

Nhìn chung thì các dòng gà đòn đều có ngoại hình gần giống nhau về phân bố các bộ phận và hệ thống lông. Tuy nhiên cũng có đôi chút khác biệt về kích thước khi dòng gà nòi Bình Định có trọng lượng lớn. Dưới đây là các đặc điểm của chúng.

Lông gà

Chiếm số lượng nhiều nhất của dòng gà này là lông màu đen hay còn gọi là gà ô. Chúng có thể chiếm tới khoảng 60-70% số lượng của dòng gà này. Tiếp theo sau đó là gà màu tía, màu mật. Ngoài ra cũng có thể có những màu lông khác như ngũ sắc, xám hoặc số ít là nhạn trắng.

Một chiến kê gà nòi Bình Định

Lông đuôi phát triển nhiều và dài có thể dài tới 25-30cm. Giúp chúng có thể tạo sự thăng bằng tốt trong các cú đá nhảy lên giao tranh với đối thủ.

Màu mỏ

Đa dạng cũng như màu lông và đây cũng phải tiêu chí để chọn dòng gà chọi này. Có đầy đủ các màu như đen, xanh, trắng… Tuy nhiên các màu mỏ trắng ngà được ưu tiên chọn nhiều hơn cả. Nhất là khi kết hợp với màu lông đen ô và chân trắng. Gà ô chân trắng mỏ ngà – đánh đâu thắng đấy gọi là thần kê.

Chân gà chọi Bình Đình

Phần chân gà cũng không phải đặc điểm cụ thể để nhận ra dòng gà này. Duy chỉ có lớp vảy ở chân là có khác biệt 1 chút khi vảy cứng hơn, rõ ràng hơn. Chúng tạo thành các hệ thống vảy vuông chân nhìn sần sù do lớp sừng tạo thành. Chúng ta quen gọi là vảy rồng đó anh em ạ. Lớp vảy này cứng lên để tăng thêm độ cứng cho những.

Chân gà vảy rồng của dòng gà Bình Đình

Phần màu chân đa dạng với các màu đen, trắng, vàng, chì… hoặc mỗi chân 1 màu. Đặc biệt cá thể nào có mỗi chân 1 màu được đánh giá cao và cao nhất là chân đen chân trắng. Chúng được xếp vào dạng gà linh kê.

Cựa thì không quá phát triển trừ khi là gà già. Do gà nòi Bình Định chiến là dòng gà thuần gà đòn hầu như hoặc ít sử dụng cựa. Màu cựa cũng có thể trùng với màu chân hoặc có thể khác một chút.

Trọng lượng, tầm vóc

Nếu so với các dòng gà chọi đòn tại Việt Nam thì chúng có trọng lượng lớn hơn hẳn dẫn tới tầm vóc cũng lớn hơn. Chúng same same với tầm vóc trọng lượng của dòng gà chọi Asil. Có những cá thể gà trống có thể đạt trọng lượng 5kg là bình thường. Trọng lượng trung bình rơi vào khoảng 4 – 4,5kg với gà trống và khoảng 3,5-3,8kg với gà mái. Tuy nhiên nếu theo trọng lượng này sẽ khó ghép gà khi trọng lượng lớn quá. Trạng lớn ít người chơi mà không chơi thì ghép gà với ai? Những gà nhỏ hơn thì phải chấp sâu khi bịt mỏ, quấn cựa như vậy tỉ lệ thắng sẽ không cao. Vì thế các sư kê thường giới hạn trọng lượng khoảng tầm 3kg là đẹp. Nó cũng giống như ép cân khi thi đấu võ các kiểu.

Vóc dáng to lớn của gà chọi Bình Định

Tầm vóc của chúng có thể cao lên tới 30-40cm. Với chiều dài ống chân lên tới 15cm khá lớn với đùi to và phát triển. Vì thế lực đá của chúng cũng khá nặng khi thể hiện đòn lối tốt có thể áp đảo và hạ gục gà đối phương.

Các dòng gà chọi Bình Định nổi tiếng

Có lẽ có tiếng và lưu truyền nhất phải nói tới các dòng gà ngân hàng, dòng gà Bảy Quéo, Bắc Sông Kon, dòng gà Ba Bảo… đều đã thành danh cho tới tận ngày nay. Giá trị của chúng cao hơn gà chọi thông thường từ vài triệu cho tới cả chục triệu. Những cá thể gà này được bảo tồn về giống khá tốt cho tới ngày nay.

Dòng gà Ngân Hàng

Nổi tiếng trong thời khoảng những năm 19xx khi chúng dành được quá nhiều chiến thắng. Cứ đi đánh là dành chiến thắng và mang tiền về. Cứ như là 1 cỗ máy ATM ngân hàng vậy. Vì thế người ta đã đặt tên cho dòng gà này là dòng ngân hàng để chứng minh cho sự khủng khiếp của dòng gà này.

Dòng gà Bảy Quéo

Nghệ nhân nuôi dưỡng gà có tiếng của vùng đất này. Tương truyền ông là hậu duệ có nghề nuôi gà chọi đã lâu từ thời Tây Sơn xưa. Vì thế có những đặc điểm chọn giống riêng biệt của gia đình. Trải qua nhiều đời nuôi và chăm sóc gà chọi và hình thành thương hiệu dòng gà Bảy Quéo của vùng đất Tây Sơn Bình Định.

1 cá thể gà trong trang trại gà chọi Ba Bảo Bình Định giá 15 triệu

Dòng gà Bắc Sông Kon

Được cho là hậu duệ của dòng gà Nguyễn Lữ ngày xưa. Nổi tiếng với lối đánh nặng, đòn và sức chiến đấu tinh tế. Nếu các sư kê từng chơi gà chọi Bình Định thì không thể bỏ qua được dòng gà này.

Gà Ba Bảo Bình Định

Một trang trại gà mà bạn không thể bỏ qua khi tới đây. Đây là trại gà khá lớn lưu giữ những chiến kê gà nòi Bình Định chính cống. Với danh tiếng từ lâu các bạn có thể lên Google và tìm hiểu về dòng này. Có thể đây là dòng gà có thực lực nhất hiện nay của vùng đất võ. Đứng đầu trại Ba Bảo là doanh nhân Phạm Thanh Việt khá nổi tiếng khi lọt những thương hiệu tiêu biểu VN 2018.

Một số dòng gà đòn Bình Định chiến khác nữa

 • Hoài Nhơn có gà Hoài Châu, Kim Giao (Hoài Hải)
 • Hoài Ân có gà Mộc Bài (Ân Phong)
 • Phù Cát có gà Cát Chánh
 • Tuy Phước có gà Gò Bồi
 • Quy Nhơn có gà Phú Tài

Mua gà Bình Định ở đâu?

Những ai muốn tìm mua dòng gà chọi đòn từ Tây Sơn Bình Định thì tốt nhất nên tới tận nơi mua. Như thế sẽ chọn lọc được những cá thể gà tốt nhất nơi đây. Tránh việc mua phải những hàng giả, hàng kém chất lượng. Xác định tới tận nơi thì sẽ mua được gà tốt nhưng giá cao. Giá các con tại trại đa phần phải tiền triệu vì bố mẹ đều đẹp và được chọn lọc. Hơn nữa còn được bảo hành về chất lượng, con giống nên yên tâm.

Chủ nhân trại gà Ba Bảo Bình Định với 1 khách ngoại quốc

Nếu mua online thì nên chọn trại gà có tiếng. Ví dụ như trại gà Ba Bảo Bình Định bên trên là trại gà khá lớn được nhiều người nước ngoài tới mua. Anh em cũng có thể tham khảo và chọn cho mình chiến kê của trại gà Ba Bảo Bình Định. Thậm chí còn có chi nhánh bên Lào, Campuchia hoặc Thái Lan.

Còn nếu anh em nào mua trên mạng, trên facebook thì chất lượng hên xui và đa phần xem ngoại hình, bắt bóng là chính. Ít khi được xem trực tiếp hoặc chỉ có thể xem qua clip. Mua online nên xác định là hên xui chơi được ít còn không chơi được thì để đúc mái, làm giống hoặc thịt.

Xem thêm : 

Gà chọi xám thần – Linh kê với thành tích 21 trận bất bại

Xem trực tiếp đá gà cựa sắt

Hướng dẫn đăng ký tài khoản chơi đá gà SV388 online

Related Posts

1,184 Replies to “Các dòng gà chọi Bình Định – Vùng đất của những chiến kê”

 1. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look.

  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Great blog and superb style and design.

 2. That is very fascinating, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your feed and stay up for in quest of more of your
  great post. Also, I have shared your website in my social networks

 3. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing
  this blog. I am hoping to see the same high-grade content by you later on as
  well. In fact, your creative writing abilities
  has motivated me to get my own, personal site
  now 😉

 4. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and interesting,
  and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is
  something that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this in my search for something concerning this.

 5. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking
  at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point
  me in the direction of a good platform.

 6. Great website you have here but I was curious if you knew of any
  message boards that cover the same topics talked about here?
  I’d really love to be a part of group where I can get feedback from other experienced individuals that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks a lot!

 7. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really good articles and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please send me an email if interested.
  Cheers!

 8. hi!,I like your writing so a lot! share we keep up a correspondence extra about your article on AOL?
  I need a specialist in this house to solve my problem. Maybe that is you!

  Taking a look forward to look you.

 9. Pingback: married sex games
 10. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it haspretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 11. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!Extremely helpful information specially theremaining phase ? I care for such information a lot.I used to be seeking this particular info for a long time.Thank you and good luck.

 12. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!

 13. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thank you|

 14. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.|

 15. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers|

 16. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!|

 17. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I hope you write again very soon!|

 18. Hey would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

 19. I don’t even understand how I ended up right here, however I believed this put up wasgood. I don’t realize who you are but definitely you’re goingto a famous blogger in the event you are not already.Cheers!

 20. Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!|

 21. That is really interesting, You are an excessively professional blogger. I’ve joined your rss feed and look ahead to searching for extra of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks|

 22. Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the ultimate phase 🙂 I take care of such info a lot. I was seeking this particular information for a very lengthy time. Thank you and best of luck. |

 23. You can certainly see your enthusiasm within the work you write.The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid tosay how they believe. At all times go after your heart.

 24. Hi there, just turned into alert to your blog via Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful should you proceed this in future. Numerous folks can be benefited from your writing. Cheers!

 25. You can certainly see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 26. Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great post.|

 27. Just want to say your article is as amazing. The clearness on your publish is simply excellent and that i can assume you’re an expert on this subject. Well together with your permission let me to seize your RSS feed to stay up to date with approaching post. Thank you one million and please keep up the enjoyable work.|

 28. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other customers like its helped me. Great job.

 29. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 30. Hi! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!|

 31. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

 32. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.If you know of any please share. Many thanks!

 33. It’s difficult to find very well-knowledgeable people on this subject matter, however, you seem like you know what you’re referring to! Many thanks

 34. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more on this topic, it might not be a taboo matter but usually people do not discuss such subjects. To the next! All the best!!

 35. Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.|

 36. You actually make it seem so easy along with your presentation but I in finding this matter to be really something which I believe I might never understand. It kind of feels too complicated and extremely wide for me. I’m taking a look forward for your next publish, I will attempt to get the grasp of it!|

 37. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 38. I do not even know how I finished up right here, however I believed this submit was great. I don’t understand who you are but certainly you’re going to a well-known blogger when you are not already. Cheers!|

 39. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.|

 40. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

 41. Iím amazed, I must say. Seldom do I come across a blog thatís both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 42. After checking out a number of the articles on your web site, I honestly like your way of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my website as well and tell me what you think.

 43. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties with your RSS. I donít know why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 44. A motivating discussion is definitely worth comment. I do think that you should publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but generally folks don’t discuss these issues. To the next! Cheers!!

 45. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you spending some time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 46. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very precise infoÖ Appreciate your sharing this one. A must read post!

 47. I’m very happy to uncover this website. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to check out new things in your blog.

 48. When I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any way you may take away me from that service? Thanks!

 49. It’s actually a nice and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 50. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!|

 51. I need to to thank you for this great read!! I certainly loved every bit of it. I have you book-marked to check out new stuff you post…

 52. How could we determine which one is a casual player and which one is a bonus hunter? It actually depends a lot on particular countries and their residents’ habits. For example, players from Western Europe are more likely to be casual and will cash in after using the no deposit bonus. On the other hand, players from Russia and Eastern Europe tend to look for free stuff and will not commit to any casino in particular. This is why many casinos won’t provide any no deposit bonus to residents from those territories, and some countries have better promos than others. Digital Marketing Agency no deposit bonus casino, casino no deposit There are several ways the No Deposit Bonus can be claimed, it all depends on what method the No Deposit Bonus Casino has chosen. There could be a code that you need to input during the registration process. Some online casinos might even have their players request the no deposit bonus by live chat or email. http://finnrgvk320976.webdesign96.com/11077500/biggest-online-poker-rooms Fluctuating symbols The Pink Alien is the symbol that offers the most. Get fifteen or more of them in one cluster and you will pocket 750 times the initial bet. Thanks to cascading wins, it is possible to land plenty of hefty payouts in a single spin. The maximum possible payout is set at 4,750 times the triggering bet, which is reason enough to meet Gargantoon and his alien army. Reactoonz’ RTP is 96.51%. I really like Reactoonz. It’s not traditional in the slightest which is a good thing but offers lots of action and the potential for out of this world wins if your luck is in. You should try the Reactoonz 2 slot which offers slightly bigger max wins (5,083 x stake). Random Wild Drop: After any non winning spin, the Gargantoon can drop anything from 4 to 8 extra wilds on the Reactoonz slot screen.

 53. Hi there! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask. Does managing a well-established website like yours require a massive amount work? I am brand new to writing a blog but I do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!|

 54. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am encountering issues with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anyone else getting identical RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!|

 55. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a number of the subjects you write with regards to here. Again, awesome website!|

 56. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

 57. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve trulyenjoyed surfing around your blog posts. Afterall I’ll be subscribing to your feed and I’m hoping you write again verysoon!

 58. After exploring a few of the blog posts on your website, I really like your technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 59. A motivating discussion is worth comment. I think that you ought to publish more on this subject matter, it may not be a taboo matter but usually people don’t speak about these issues. To the next! Best wishes!!

 60. Excellent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered brilliant clear idea|

 61. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.|

 62. First of all I would like to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind before writing. I’ve had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints? Kudos!|

 63. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 64. เล่นมาก็หลายเว็บมาจบที่เว็บ UFABET ขอรับทีแรกๆก็ยังไม่มั่นใจครับผม ก็ลองๆไป แต่ที่สุดแล้วผมว่ามาเว็บไซต์แห่งนี้เป็นจบเลยจริงๆเกมมากมาย ระบบดี ฝากถอนง่าย ฝ่ายดูแลลูกค้าก็ดีแล้ว โปรโมชั่นก็เยอะแยะ ตอบโจทย์มากขอรับ อย่างงี้ล่ะที่สังคมอยากได้

 65. I blog often and I seriously thank you for your information. This great article has really peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed too.

 66. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your blog.

 67. Hello there, You’ve done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.|

 68. I think that is one of the so much important info for me. And i’m glad reading your article. But wanna observation on some basic issues, The site style is perfect, the articles is in point of fact great : D. Just right job, cheers|

 69. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little homework on this. And he actually bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your web page.

 70. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I donít understand why I cannot join it. Is there anybody having identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 71. May I simply say what a relief to uncover someone that really knows what they’re talking about on the net. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. More people really need to check this out and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular since you most certainly possess the gift.

 72. Right here is the perfect blog for anybody who wants to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for many years. Excellent stuff, just excellent!

 73. A motivating discussion is worth comment. I do think that you need to write more on this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people don’t talk about these topics. To the next! Many thanks!!

 74. Thanks for any other informative blog. The place else may just I am getting that type of information written in such a perfect manner? I have a challenge that I’m simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.|

 75. After looking over a number of the blog articles on your website, I really appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and let me know what you think.

 76. I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my very own website and want to find out where you got this from or what the theme is named. Appreciate it!

 77. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you can bea great author.I will always bookmark your blog and will eventually come back laterin life. I want to encourage yourself to continue your greatjob, have a nice evening!

 78. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now 😉

 79. An intriguing discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you need to write more on this topic, it may not be a taboo matter but usually folks don’t talk about these subjects. To the next! Best wishes!!

 80. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, however I truly believed you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you were not too busy searching for attention.

 81. You’ve made some really good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 82. After exploring a few of the blog articles on your web site, I honestly appreciate your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my web site too and let me know what you think.

 83. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I really hope to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now 😉

 84. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I am hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now 😉

 85. Iím amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog thatís equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 86. Iím amazed, I must say. Seldom do I come across a blog thatís equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something regarding this.

 87. Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.|

 88. After looking over a number of the articles on your site, I really like your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and let me know what you think.

 89. Right here is the right site for everyone who hopes to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for decades. Excellent stuff, just great!

 90. After checking out a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and let me know how you feel.

 91. An interesting discussion is definitely worth comment. I think that you should write more on this subject matter, it might not be a taboo subject but typically people don’t discuss these subjects. To the next! Best wishes!!

 92. I really love your site.. Great colors & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as Iím planning to create my own personal site and would like to find out where you got this from or what the theme is named. Thank you!

 93. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Thank you!

 94. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am encountering difficulties with your RSS. I donít know why I am unable to join it. Is there anybody else having the same RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 95. I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as Iím looking to create my own website and want to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Cheers!

 96. You are so interesting! I do not think I’ve truly read through a single thing like that before. So wonderful to find somebody with some original thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 97. After checking out a handful of the blog articles on your blog, I honestly like your technique of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know your opinion.

 98. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog thatís both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something regarding this.

 99. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Thanks a lot|

 100. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something which not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

 101. Right here is the perfect website for anyone who really wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been discussed for ages. Great stuff, just great!

 102. Iím amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog thatís both educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 103. Iím impressed, I must say. Seldom do I come across a blog thatís equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently about. I’m very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

 104. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.|

 105. Hello there! I could have sworn Iíve visited your blog before but after going through a few of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely pleased I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

 106. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 107. I seriously love your website.. Excellent colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as Iím looking to create my own site and would love to learn where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!

 108. Green Feather Gaming esitteli bCasino vuonna 2019. Sitä säätelee Malta Gaming Authority, joka varmistaa sivuston turvallisuuden, suojaamisen ja reiluuden. Maltan peliviranomainen on Euroopan arvostetuin kasinoalan sääntelyelin, joka suojaa miljoonien pelaajien varoja ympäri maailmaa suurimpien kasinobrändien kanssa. bCasino on pääsy pelaajilla kaikkialla Euroopassa. Casino on rekisteröity Maltalle, mikä tarkoittaa täysin verovapaita voittoja ja nopeaa maksuliikennettä Suomeen. bCasino on yritys, joka on perustettu vuonna 2019, toimii Maltalaisen yrityksen Green Feather Online Ltd alaisuudessa. He ovat kuuluisia tarjoamastaan laajasta valikoimastaan visualisesti räväyttävistä ja nautittavista peleistään, puoleensavetävistä tarjouksistaan ja heidän läpinäkyvästä kierrätys vaatimuksistaan, ja muista tärkeistä käyttöehdoistaan. https://projectgravity.writertobiasgray.com/community/profile/karinpaget97023/ Nettipokeri on ajantuhlausta, umpihomojen hommaa 🙂 Veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen verokortissasi näkyvään ennakonpidätysprosenttiin, kun tulosi tai vähennyksesi ovat oleellisesti muuttuneet esimerkiksi työstä pois jäännin tai työhön menon vuoksi. Kasinobonukset: 5 asiaa, joihin sinun tulisi kiinnittää huomiota Lahjaverolaskuri Rizk Kokemuksen kartuttaminen pelikertojen ja pelatuiden käsien kautta on erityisen tärkeää pokerissa. Kuten sanotaan, kertaus on opintojen äiti. Kasinobonukset: 5 asiaa, joihin sinun tulisi kiinnittää huomiota Pokerissa apuvälineiden käyttäminen on nykypäivää. Vastustajasi käyttävät jo todennäköisesti niitä saadakseen etua sinua vastaan. Menestyäksesi peleissä on tärkeää ymmärtää mitä sinulla on vastassasi ja ottaa sama etu myös itsellesi.

 109. Howdy are using WordPress for your blog platform?I’m new to the blog world but I’m trying to getstarted and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?Any help would be greatly appreciated!